Modernt välbefinnande

Vad är det första vi säger när någon frågar oss om vi tränar och äter hälsosamt? "Jag har inte tid!" Eller kanske "Jag är alldeles för upptagen på jobbet!" Vem har tid att gå på ett spinningpass efter en lång dag på kontoret, och när barnen måste hämtas på förskolan?

Är brist på tid den största utmaningen kvinnor möter i dag när man försöker balansera arbete med en hälsosam livsstil? Inte enligt Oriflames nutritionist och Wellnessexpert Burçak Ulmer: "Du trodde att jag skulle säga tid, men så är det verkligen inte - inte om hälsan är en prioritet. Den viktigaste utmaningen är att vara organiserad och upprätthålla en rutin som fungerar."

Ett bra första steg är att definiera vad vi menar med "modernt välbefinnande". Det handlar om att hålla sig i form och att äta hälsosamt, ja, men det är inte allt. Som Burçak påpekar: "Om du är deprimerad eller olycklig av någon anledning så är det lika skadligt för din hälsa som något annat. Att vårda och investera i dina relationer är också avgörande för din hälsa och livslängd."

Men är inte det här bara en sak till som läggs på den långa att-göra-listan? Inte nödvändigtvis - det är där den smarta biten kommer in. Det handlar om att ha smarta rutiner och kombinera olika aktiviteter för dubbel nytta. "Ändra umgänget med din väninna, syster eller mor till en mer aktiv form, som män gör", föreslår Burçak. "Gå ut på en långpromenad runt staden eller kanske i skogen", säger hon. "Min mamma och jag brukar ta ett yogapass tillsammans och skratta över hur oflexibla vi är. Det är en upplevelse som för oss närmare varandra samtidigt som vi är aktiva".

Modernt välbefinnande handlar om att skapa balans mellan arbete, familj och fritid, snarare än att sätta orealistiska mål (som vi är benägna att göra) för att sedan känna oss förtvivlade när vi inte hunnit med att träna tre dagar på gymmet.

"Det finns ingen anledning att känna sig förtvivlad, det är inte konstruktivt!", säger Burçak. "Det bästa är att ta ett steg tillbaka och analysera din situation. Vad kan du säga nej till? Vad händer om du gör det?"

Att få in motion i din vardagliga rutin är en bra lösning. "Ta med dig bekväma skor till jobbet och ta en 20 minuters promenad på lunchen, du kommer komma tillbaka till kontoret med en förnyad energi”, föreslår Burçak. ”Och om du vill börja träna på ett gym, se då till att det ligger nära ditt hem eller jobb och att de erbjuder träning som du älskar. Om du älskar musik, dans och liknande aktiviteter, gå då inte med i ett gym som inte erbjuder det.”

Mat är den sista biten i detta pussel som ger dig bättre välmående. Burçak föreslår att du investerar lite tid till att lära dig om kost och att du planerar dina måltider under hela veckan så att du inte frestas till att äta osunt. Om du är smart kan du spara pengar genom att tänka på din hälsa.

Hon föreslår en mixer som en smart första investering. "Gör smoothies! Det är ett enkelt sätt att äta dina grönsaker, som är en viktig källa till magnesium, folsyra, järn och en rad anti-oxidanter". Hennes bästa tips? "Lägg till en skopa proteinpulver så mättar smoothien enormt. En smoothie om dagen håller doktorn borta."