Kickstarta din träning

Låt 2014 bli ditt starkaste och hälsosammaste år! Tanja Djelevic, hälsocoach och personlig tränare, delar med sig av sina bästa träningstips som höjer din motivation.

Tanja lämnade Sverige och åkte till Los Angeles för att avsluta sina psykologistudier. Flera år senare jobbar hon istället som hälsocoach och personlig tränare. Hon har skrivit träningsböcker, tränat några av Hollywoods hetaste kändisar och coachat de svenska Biggest Loser-deltagarna. "Träning, dans och rörelse har alltid funnits i mitt liv ända sedan jag var väldigt liten. Jag trodde inte riktigt att det skulle bli mitt jobb, men jag är glad att det blev så," säger Tanja.
Kickstarta din träning
Träning är först och främst en form av terapi för mig! Jag rör på mig varje dag vilket får mig att må bra, känna mig stark och frisk. Dessutom kan jag hjälpa andra att bli starka och hålla sig friska. Just nu råder en stark hälsotrend, att träna och leva hälsosamt är numera en självklarhet. "Jag tror att det är trendigt för att vi faktiskt håller på att bli sjukare än någonsin. Det är som en pendeleffekt men förhoppningsvis så kommer vi kunna hamna i bra balans," förklarar Tanja.

Vilka är de hetaste hälso- och träningstrenderna för 2014?
– Nästa år kommer vi att få se mer hardcoreträning. Tyvärr kan det leda till att folk skadar sig och då kan vi komma att få se en våg av rehabträning! En het hälsotrend är superfoods! Råvaror med ett högt näringsvärde av vitaminer, mineraler och antioxidanter som skyddar kroppen mot fria radikaler. De kan hjälpa oss att bekämpa infektioner och bromsa åldrandeprocessen.

Många har träning som sitt nyårslöfte, hur kan de boosta motivationen för att verkligen komma igång med träningen i januari?
– Jag tror att det är viktigt att inse att en investering i sin hälsa kräver mer än motivation inför det nya året. Det krävs ett engagemang som sträcker sig längre än till slutet av januari. Du behöver stöd, ny information, och en guide. Det viktigaste kan faktiskt vara att börja gå IFRÅN nyårslöftena, och börja göra ett helårslöfte.

Hur hittar jag tid till träning?
– Det är viktigt att prioritera och planera sin träning!

Tips på bra vinterträning?
– När jag är i Sverige så gillar jag att ta kalla powerwalks, varvat med het bikramyoga. Jag tycker att det är en bra paus från muskelbyggandet.

Dela med dig av dina bästa träningstips!
– Du måste ha roligt när du tränar! Boka in dina träningspass med dig själv, då blir det gjort! Sätt upp delmål och större mål, och lägg upp en plan om hur du ska komma dit. Utan karta kommer du inte i mål! Bara för att halva grannskapet tränar CrossFit så betyder det inte att du måste göra det. Hitta din egen grej! Träna smart, meningsfullt och passionerat!
Текст: Фото: Getty Images & James Lee Wall